Tarta cu spanac
Timp de preparare: 50-60 minute
Ingrediente:
pentru aluat
500 gr faina
90 ml ulei de masline extra virgin
200 ml vin alb sec caldut sau 2 linguri de otet amestecat
cu 200 ml de apa calduta
1 lingurita de sare
pentru umplutura
750 gr spanac (spanacul
se fierbe)
250 gr branza telemea mai uscata
2 oua
250 g cascaval
sare
piper
pesmet
seminte de susan
Preparare
1.
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat si se framanta pana cand acesta devine uniform (folosind sau
nu mixerul). Acoperiti cu o folie de plastic in timp ce se pregateste umplutura.
Fierbeti spanacul si presati-l apoi usor pentru a elimina apa. Taiati-l cu un
cutit ascutit, apoi amestecati-l cu branza
rasa si cascavalul dat de asemenea pe razatoare, se adauga apoi ouale
dar nu inainte de a pastra putin ou pentru a unge tarta deasupra inainte de a o
introduce la cuptor. Daca branza nu este prea sarata se poate adauga sare apoi
adaugati si piperul. Amestecati toate
ingredientele. Preincalziti cuptorul la 180°C.
2.
Impartiti aluatul in doua. Faceti foi sub
forma de 2 cercuri cu diametrul de de 30cm
fiecare folosind un sucitor. Puneti prima foaie de aluat pe hartie de copt. Presarati pesmet
pe deasupra. Puneti o parte din umplutura in centrul cercului si restul pentru a crea un alt cerc in jurul celui interior,
dupa cum se vede in fotografii. Acoperiti cu cealalta foaie de aluat. Umeziti marginile si lipiti-le unele
de altele, folosind o furculita.
3.
Puneti un bol mic in centru peste umplutura, intepati apoi cu o furculita de jur imprejur.
4.
Folosind un cutit ascutit, taiati marginile in felii de 3cm. Apoi, le
intoarceti in sus la 90°.Ungem cu ou
apoi presaram seminte de susan dupa aceea introducem tava in cuptor
preincalzit
5.
Coaceti preparatul timp de 30-40 de minute
la 180°C.
Aperitiv RULADA CU BRANZA
Ingrediente pentru blat:
- 5 oua
- 3 linguri de ulei
- 8 linguri de faina
- 1 lingura de praf de copt
- 1 legatura marar verde (congelat)
- 1 varf de cutit cu sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 200 g unt
- 200 g telemea de oi
- 3 linguri de ketchup
- sare dupa gust (daca branza este sarata nu se adauga sare).
- 2 fire de ceapa verde
- 1 ardei rosu
- 1 lingurita piper alb
- 1 lingurita piper alb
- 200 gr sunca,
- 200gr salam uscat.
Mod de preparare
Blatul
Intr-un bol, galbenusurile se freaca cu uleiul. Se adauga apoi sarea, mararul congelat taiat marunt (sau dat la blender)se adauga si praful de copt, se omogenizeaza bine compozitia. Albusurile se bat separat cu un praf de sare pana se intaresc si se adauga la compozitia cu galbenusuri. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt (39/35 cm) si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade timp de 15-20 de minute. Cand este gata se rastoarna pe un prosop apoi se ruleaza. Se lasa sa se raceasca apoi se desface din prosop si se intinde pe ea crema (umplutura)
Intr-un bol, galbenusurile se freaca cu uleiul. Se adauga apoi sarea, mararul congelat taiat marunt (sau dat la blender)se adauga si praful de copt, se omogenizeaza bine compozitia. Albusurile se bat separat cu un praf de sare pana se intaresc si se adauga la compozitia cu galbenusuri. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt (39/35 cm) si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade timp de 15-20 de minute. Cand este gata se rastoarna pe un prosop apoi se ruleaza. Se lasa sa se raceasca apoi se desface din prosop si se intinde pe ea crema (umplutura)
Crema (Umplutura)
Se amesteca branza (telemeaua rasa pe razatoare) cu untul, se mixeaza bine
pana devine o pasta cremoasa, se adauga daca este nevoie sare dupa gust, mararul tocat marunt, ketchup-ul si un
galbenus de ou. Sunculita, salamul si ardeiul se taie cubulete foarte marunte.Ceapa se taie in
rondele subtiri. Se amesteca cu branza
pana obtinem o pasta omogena. Aceasta crema o intindem pe blat si apoi
rulam blatul. Se acopera cu o folie de plastic si se da la rece. Inainte de a
fi servita se orneaza cu ketchup. Se
taie inainte de servire.
POFTA BUNA!
RULADĂ DIN PIEPT DE PUI
INGREDIENTE
· Piept de pui,
· Ciuperci,
· Ardei gras sau capia,
· Roşii,
· Ceapă verde ,
· Morcovi
· Branză telemea,
· Ouă,
· Mărar verde
· Piper
· Ulei sau unt
· Sare + ,,PASIUNE ŞI RĂBDARE’’
MOD DE PREPARARE
-Pieptul de pui se despică pe lungime având grijă să nu îl tăiem prea tare să nu se rupă când il batem.
- Se bate cu ciocanul de şniţele dar nu prea subţire ( pentru a nu se usca,in timpul prăjirii)
apoi, se aşează intr-un castron şi se toarnă peste piepul de pui ,,baiţ’’pregătit din ;apă ,sare,piper ,cimbru .
- Lăsăm pieptul de pui în baiţ până pregătim celelalte ingrediente.
-Curăţăm morcovii şi-i dăm pe răzătoarea cu găuri mari,
-Spălăm ciupercile si le tăiem in două ,apoi in felii de aproximativ 2 mm,
-Spălăm ceapa ,şi îndepărtăm prima foaia ,capetele de la frunze si rădăcinile,apoi o tăiem rondele,
-Spălăm ardeiul şi-l tăiem in fâşii de 1-2 cm,apoi il tăiem feliuţe de aproximativ 2 mm,
-Spălăm mărarul şi-l tăiem mărunt ,
-Spălăm roşiile si le tăiem in cubuleţe de aproximativ 1 cm
-Radem brânza, tot prin răzătoarea cu găuri mari,adăugăm apoi ouăle,şi amestecăm bine toate ingredientele tăiate.
-Pregatim o tavă sau un vas din yena în care punem puţin ulei sau unt .
- Scoaten din baiţ pieptul de pui ,il asezăm în tavă şi apoi, aşezăm in mijoc compoziţia preparată,ridicăm marginile şi le prindem cu scobitori,turnăm puţină apă in tavă iar peste ruladă punem puţin unt sau ulei,după introducem tava la cuptor la foc portivit,o lasăm până se rumeneşte .
Se poate servi caldă sau rece ,cu sau fără garnitură.
POFTĂ BUNĂ
CORDON BLEU DIN PIEPT DE PUI CU SUSAN
INGREDIENTE
1 piept de pui,
150 g. cascaval se poate si cascaval afumat
250 g. sunca sau salam cu sunca
2 oua,
½ lingurita de sare
½ lingurita piper mixt
1 lingurita susan
2 linguri faina,
3-4 linguri pesmet
200 ml ulei
MOD DE PREPARARE
Pieptul
de pui se taie in felii subţiri pe lungime pieptului, se bate cu
ciocanul de şniţele,apoi se condimentează cu sare şi piper.Se lasă să se
absoarbă condimentele cca.10-15 minute,timp în care feliem caşcavalul
şi şunca sau salamul, spargem ouăle şi le batem bine cu telul sau cu o
furculiţă ,adaugăm puţină sare ,piper şi ½ linguriţa de seminţe de
susan,apoi peste fiecare felie de carne se aşează o felie de caşcaval
,apoi peste caşcaval o felie de şuncă sau salam iar în mijlocul feliei
de şuncă mai aşezăm o fâşie de cascaval şi se rulează. Dacă nu stau
rulate le prindem cu o scobitoare. Se dau prin făină apoi prin ou,si
apoi prin pesmet amestecat cu restul semintelor de susan. Se aşează apoi
la prăjit în ulei încins, se lasă să se rumenască bine pe toate părţile
întorcându-le,când sunt prajite se scot şi se aşează pe un serveţel să
se scurgă de ulei. Se pot servi calde cu garnitură de cartofi nature
sau cartofi ţărăneşti.
POFTĂ BUNĂ!
PIEPT DE PUI CU SUSAN ŞI GARNITURĂ DE
OREZ
INGREDIENTE
1
piept de pui dezosat
100
ml ulei
1 linguriţă
de sare
½
linguruiţă de piper
2 linguriţe
seminţe de susan
2
ouă
4
linguri de făină,
4
linguri de pesmet
GARNITURA
200
gr.orez
50 ml ulei
600
ml apă
4-5
fire frunze de pătrunjel verde
1 morcov mic
1
pătrunjel
mic
1-2
ardei
1
linguriţă
de sare
1-2
linguriţă de piper
1
ceapă potrivit de mare
MOD DE PREPARARE
Pieptul
de pui se feliază în fâşii de 2 cm lăţime, apoi se condimentează cu sare şi
piper şi se lasă să se pătrundă de
condimente aprox.10 minute timp în care spargem ouăle şi le batem bine
,amestecam 1 linguriţă de susan cu ouăle şi restul de susam îl amestecăm
cu pesmetul .După ce pieptul de pui este
bine pătruns de condimente se dă fiecare fâşie prin făină apoi prin ou şi apoi
prin pesmet.
Punem uleiul la încins în tigaie iar când
este încins aşezăm feliile de piept la prăjit, când sunt rumene pe o parte se
îmtorc şi pe partea cealaltîă se lasă să se rumenească pe ambele părţi apoi, se scot din tigaie şi
se aşează intr-un bol pe un şerveţel să se scurgă de ulei, se acoperă să nu se
răcească şi să se fragezească carnea.Se servesc cu garnitura preferată(cartofi
sau orez)
GARNITURA DE ORZ
Se pune uleiul intr-un vas
suficient de mare, se adaugă 1ceapă tăiată mărunt, se aşează pe foc
potrinit aprox 2 minute apoi se adaugă 200gr
orez ,orezul se spală ]n prealabil apoi,
adăugăm morcovul , pătrunjelul şi ardeiul tocate mărunt, 1/2linguriţă de sare
şi 1/2linguriţă de piperşi apoi , se adaugă 650 ml de apă şi se lasă să
fiarbă la foc portivit amestecînd din
când îm când aprox.20 de minute, cănd orezul este fiert se ia de pe foc şi se
adaugă 3-4 fire frunzele de pătrunjel
tocate mărunt.Se serveşte cu pieptul de pui cu susan.
POFTĂ BUNĂ !
CARTOFI NATURE CU
ŞNIŢELE
INGREDIENTE (pentru 2 porţii)
CARTOFII NARURE
5-6 cartifi nu prea mari,
1linguriţă de sare,
2-3 linguri ulei,
2-3 fire de frunză verde de pătrunjel
ŞNIŢELE
1 piept de pui,
1 vârf de
linguriţă de sare,
1 vârf de
linguriţă de piper,
2 linguri de
făină,
2 ouă,
30 ml ule.
MOD DE PREPARARE
Carnea pentru şniţele se taie în felii subtiri, se bate cu ciocanul de şniţele,
apoi se condimenteză pe ambele părţ i cu sare şi piper,se lasă să se pătrundă
de condimente .
Cartofii se
spală, se taie cubuleţe de aprox.1,5/1,5cm., apoi se pun la fiert în apă cu
sare.
În timpul în care fierb cartofii prajim şniţelele.
Spargem ouăle, adăugăm
un praf de sare ăi un praf de piper, le batem bine cu telul sau cu o furculiţă.
Într-o tigaie punem 5-6 linguri de ulei pe care îl lăsăm
să se încingă căt timp noi dăm prin făină bucătile de carne, după ce le-am dat
prim făină, le dăm prin ou şi le punem în
tigaie să se prajească. Când sunt rumene pe o patre le înroarcem şi pe partea
cealaltă. După ce le scoatem din tigaie le aşezăm pe un şervetel să se scurgă
uleiul de pe ele.
Când sunt
fierti cartofii, se scurge apa de pe ei, se aşează pe un platou, se pune peste uleiul şi frunzele de părtunjel tăiate
mărunt. Se adaugă şniţelele şi sunt gata pentru a fi servite.Se servesc calde .
POFTĂ BUNĂ!
PULPE SUPERIOARE DE PUI CU CARTOFI
(in tigaia dry cooker)
INGREDIENTE
Pulpe superioare de pui,
Cartofi,
Sare ,
Piper,
MOD DE PREPARARE
Se spală pulpele ,se înţeapă cu un cuţit în jurul osului şi pe o parte
şi pe cealaltă, apoi se introduc intr-un vas cu bait făcut din apă
+sare+ piper (se poat adauga si alte mirodenii).se lasă in baiţ cca15+20
minute.Cartofii se curată
,se spală şi se taie pe lungime in două apoi in felii cam de 1,5-2
cm,se aşează cartofii in tigaia drycooker iar peste cartofi se aşeaza
pulpele de pui.
Se pune tigaia pe foc, aprox. 5 minute la foc iute apoi la foc mic
,aprox. 15-20minute .După 10 minute se pot intoarce . Când sunt prajite
se servesc calde cu salată, sau cu mujdei de usturoi.
POFTĂ BUNĂ!
PULPE DE PUI ŞI
CARTOFI
ÎN DRY COOKER DELIMANO
INGREDIENTE
4 pulpe
de pui,
1/2 linguriţă de
piper,
1/2 linguriţă de
cimbru,
1 lingură de
sare
500 ml apă
6 cartofi
1 lingură de
ulei
2-3 fire frunze de
pătrunjel verde
MOD DE PREPARARE
Pulpele se spală bine, se crestează şi se înţepă în jurul
osului apoi, se introduc in baiţul făcut din apă,sare,cimbu,piper.Se lasă in
baiţ aprox 1 oră .
Cartofii se curăţă, se taie pe lungime în 2 jumătăţi, apoi
tot pe lungime în felii de 1,5 cm lăţime.Se pune 1 lingură de ulei în tigaia
DRY COOKER DELIMANO, se aşează apoi cartofii iar peste cartofi se pun
pulpele scoase din baiţ.Punem capacul pe
tigaie apoi se aşează pe foc potrivit
aprox.20 de minute, nu trebuie să le întoarcem decăt după 15 minute,După
ce le-am întors le mai lăsăm 5-10
minute. Stingem focul si le lăsm acoperite 2 minute timp în care tocăm frunzele
de pătrunjel ,aşezăm apoi pe farfurie pulpele alături de cartofi, presărăm
frunzele de pătrunjel iar mâncarea este gata pentrua fi servită.Se serveşte caldă
cu salată de sfeclă roşie sau după preferinţă
POFTĂ BUNĂ !
VARZĂ CU PULPE DE PUI
INGREDIENTE
1
căpăţână de varză nu prea mare ,
3
linguri ulei
1
bucată ceapă
4
pulpe de pui
1
linguriţă sare,
2
linguri pasta de tomate
1
legatură mică de mărar
½
linguriţă piper
MODE DE
PREPARARE
Ceapa
tăiată solzişori se pune să se călească în ulei,se lasă pană devine
sticloasă ,apoi
se pun pulpele, se lasă să prindă o crustă rumenă,apoi se intorc şi se
lasă şi
pe partea cealaltă la fel,după aceea se
adaugă varza tăiată fideluţe, sarea şi piperul ,se amestecă bine ,se mai
adugă
apoi 200 ml apă,se lasă să fiarbă dar mestecăm din când în când până
varza este aproape fiartă,se adaugă bulionul şi mărarul tăiat mărunt,se
mai lasă
pe foc aptox ,5 minute, când varza şi carnea este fiartă se ia de pe foc
şi se
serveşte caldă.Cui ii place cu ardei
iute .
POFTA BUNĂ!
CIULAMA CU
ARIPIOARE DE PUI
ÎN WOK DELIMANO
INGREDIENTE
4
buc. aripioare de pui
1
ceapă nu foarte mare,
2
linguri de ulei,
2
linguri de faina,
200
ml lapte,
3
linguri de smântână
1
linguriţă de sare
1/2
linguriţă de piper
2-3
fire Frunze de pătrunjel
MOD DE PREPARERE
Se
pune
uleiul in WOK DELIMANO, adăugăm ceapa curaţată si tăiată mărunt, aşezăm
wokul
pe foc potrivit ,lăsăm până devine ceapa
translucidă apoi adăugăm aripioarele ,
sarea şi piperul le amestecăm
,după 1 minut adăugăm 500ml apă,acoperim vasul şi lasăm să fiarbă
aprox.20 de minute, amestecăm din când în când, între timp amestecăm
făina cu smântâna şi
laptele până devine o compoziţie omogenă , turnăm compoziţia în
wok peste aripioare ,amestecăm bine să se incorporeze ,cănd dă în clocot
stingem
focul. apoi presărăm peste ciulama frunze de pătrunjel tocat mărunt. Se
serveşte
caldă cu sau fară garnitură (cu paste
sau mămăliguţă).
POFTĂ BUNĂ!
FICĂŢEI DE PUI ŞI
CARTOFI ÎN DRY COOKER DELIMANO
INGREDIENTE
300 gr ficăţei de pui
2 linguri de făină albă
5 linguri de ulei
(de măsline)
5 căţei de usturoi
6 cartofi nu foarte mari
1/2linguriţă de sare
1 varf de linguriţă de piper,
2-3 fire frunze de pătrunjel verde
3 linguri de sana
MOD DE PREPARARE
Se curăţă cartofii ,se spală,se
taie pe lungime în 2 apoi în cate 3 felii fiecare jumătate,se aşează in dry
cooker DELIMANO, se condimentează cu
sare şi piper apoi se stropesc cu 1lingură
de ulei de măsline
Ficăţeii spălaţi bine , se scurg de apă apoi se dau prin
făină şi se asează în dry cooker
DELIMANO peste cartofi, se stopesc cu 1 lingură ulei de măsline , se pune
capacul la tigaie şi se aşează tigaia pe
foc potrivit timp de 15-20 de minute. se stinge apoi focul se condimentează şi ficăţeii, se pune din nou
capacul pe tigaie şi se mai lasă acoperită 2 minute. Între timp se curăţă usturoiul ,se pisează şi apoi se frecă cu
puţină sare apoi cu 2 linguri de ulei de
măsline , până devine o pastă cremoasă apoi adăugăm sana sau iaurt peste usturoi, scoatem din tigaie cartofii şi
ficăţeii , îi aşezăm în farfurie punem
2-3 linguri de sos de usturoi şi sunt gata pentru a fi serviţi . Se servesc calzi.
POFTĂ BUNĂ !
FICAT
DE PASĂRE CU CIUPERCI ŞI SOS DE USTUROI ÎN VAS DELIMANO
INGREDIENTE
200
gr ficat de pasăre,
14 ciupercuţe nu prea mari,
2 linguri de făină,
½ linguriţă de piper,
1 linguriţă de sare,
1 capaţână de usturoi,
1 castravete nu prea mare
2 linguri smântână
4 linguri de ulei de măsline,
600
ml apă +1linguriţă de sare +20 gr mălai glisat
MOD
DE PREPARARE
Se spală ciupercile şi ficatul
, se pune în wokul DELIMANO , 1 lingură de ulei apoi se aşează ciupercule ,ficatul
se dă fiecare bucată prin făină albă apoi, se aşează în wok
intercalate printre ciuperci ,se mai agaugă 1 lingură de ulei de măsline
picurat peste ciuperci şi ficat,se aşează wokul pe foc potrivit 15-20 de
minute mişcând wokul din când în când. Înainte
cu 1 minut de a stinge focul se adaugă
sarea şi piperul iar după 1 minut se stinge focul. În tipul cât se
prăjeşte ficatul şi ciupercile facem un sos de usturoi cu castraveţi şi smăntănă
astfel: - Curăţăm usturoiul , îl pisăm
şi îl frecăm cu puţină sare şi apoi cu 2 linguri de ulei pană devine o
pastă omogenă apoi, adaugăm castravetele curăţat şi tăiat
cubuleţe foarte mărunte, le amestecăm bine şi apoi adăugăm smântâna, facem şi
mămăliguţa din 600 ml de apă, 1 linguriţă
de sare, cănd fierbe apa adaugăm 200 gr
mălai glisat, le amestecăm binecu telul şi lăsăm să fiarbă 10-15 minute mestecănd
din cănd în cănd.
După
ce toate preparatele sunt gata se serveşte ficatul cu ciuperci, cu sos de usturoi
şi smântână cu mămăliguţă caldă.
POFTĂ BUNĂ!
MACROU LA CUPTOR
INGREDIENTE
2-3 bucăţi macrou
2-3 cepe
150
ml bulion
100
ml vin alb
6 foi de dafin
½ linguriţă de sare
½ linguriţă de piper
1 lămâie
100 ml ulei
3-4
linguri de zarzavat pregătit din
(morcov+pătrunjel+ţelină+ardei gras, date pe razatoare cu gauri mici)
MOD DE PREPARARE
Peştele se curăţă şi se spală bine cu apă
rece apoi, se sărează şi piperează
moderat pe inetior. Se adaugă în
fiecare peşte câte o frunză de dafin, apoise aşează în tava în care s-au
pus 2-3 linguri de ulei.
Ceapa
se taie solzişori şi se pune la călit in 50-60 ml ulei,cănd devine sticloasă se
adaugă piperul ,sarea ,bulionul ,zarzavatul şi foile de dafin.Se mai lasă pe
foc până dă în clocot apoi se toarnă
peste peştele din tavă, se introduce tava în cuptorul încins la foc mare după
cca 10 minute se toarnă peste peşte în
tavă, 100ml de vin alb, se mai lasă la cuptot 10 minute la foc mai mic apoi se
scoate de la cuptor şi se poate servi cu
mamaligută,se adaugă peste peşte zeamă de lămâie .
POFTĂ BUNĂ!
PEŞTE PRĂJIT CU
MAIONEZĂ DE USTUROI ŞI MĂMĂLIGUŢĂ
INGREDIENTE
2-3 bucăţi file de peşte
1 linguriţă de sare
½ linguriţă de piper
3 linguriţe făină albă
75 ml ulei
6-7
căţei de usturoi
250g
mălai (pentru mămăliguţă)
MOD DE PREPARARE
Peştele
se taie în bucăţi relativ egale, se sărează şi se piperează moderat pe ambele părţi,apoi se lasă 20-30 de minute
ca să îl patrundă sarea şi piperul.În
acest timp curăţăm usturoiul şi-l pisăm, apoi il frecăm cu sare iar după ce s-a dizolvat sarea se adaugă
treptat câte o linguriţă de ulei demăsline)amestecând mereu pâna ce ajunge la
consustenţa unei smântâni foarte groase,se mai adaugă apoi şi 2-3 linguriţe de apă.Se pune pe foc şi apa
pentru mămăliguţă
După
ce peştele este pătruns bine de sare şi piper, se dă prin fain albă amestecată
cu 2 linguriţe de mălai, se tapetează bine fiecare bucată de peşte şi apoi se
pune la prăjit în ulei încins.Se intoarce pe ambele pări ţi până ce este suficient
de prăjit, apoi se aşează pe farfurie
alături de mămăliguţă ăi maioneza
de usturoi. Se serveşte cald.
POFTĂ BUNĂ!
INGREDIENTE
-dovlecei tineri ,fără seminţe
-brânză,
-roşii
-ulei,
-ouă,
-faină,
-sare + ,,PASIUNE ŞI RĂBDARE’’
MOD DE PREPARARE
Se spală bine dovleceii,se îndepărtează capetele şi apoi se taie pe lungimea dovlecelului în felii subţiri de aproximativ 1,5 -2 mm.
-Presărăm puţină sare peste fiecare feliuţă de dovlecel şi îi aşezăm într-un castron unde îi lăsăm cam 30-45 de minute ca să se inmoaie,in acest timp spargem ouăle şi le batem bine,NU ADAUGĂM SARE la ouă!
-Într-o tigaie punem 5- 6 linguri de ulei, când dovleceii sunt destul de moi ,se aşează tigaia pe foc ca să se incingă uleiul la foc potrivit .
-Dăm prin făină fiecare feliuţă de dovlecel ,apoi prin ou şi le punem la prajit în uleiul încins ,la foc potrivit,
-Prăjim dovleceii pe ambele părţi până au o culoare aurie,apoi scoatem şi îi aşezăm pe o tavă sau o farfurie intinsă,punem primul strat de dovlecei ca sa acopere farfuria,apoi radem brânză peste ei ,îi acoperim cu un capac , să nu se răcească pînă se prăjeşte seria următoare , îi aşezăm peste stratul anterior dar invers decât acesta (ca şi cum am clădi un zid),apoi radem iar branză, procedăm la fel şi cu ceilalţi dovlecei, să nu uităm să-i acoperim de fiecare dată pentru a nu se răci ,după ce am aşezat ultimul strat îi lăsăm acoperiţi cam 2-3 minute pentru ca să se inmoaie brânza de deasupra apoi, îi decorăm cu felii de roşii.
Îi porţionăm si sunt gata pentru a fi mîncaţi.
Se pot servi calzi sau reci .
DOVLECEI RULAŢI CU MAIONEZĂ DE USTUROI
Mâncare de post
Ingrediente
dovlecei,
usturoi
sare,
ulei
muştar,
Mod de preparare
Se curăţă
dovleceii, se feliză pe lungime în felii
cu grosimea de aprox 1-2 mm. În tigaie tefal se pune 1 linguriţă de ulei, se pune
tigaia pe foc potrivit , când s-a încălzit foarte bine se aşează dovleceii în
tigai (câţi încap ,2-3 felii), se rumenesc pe
ambele părţi ( prima dată pe o parte apoi se întorc şi pe cealaltă
parte) ,după aceea se aşează pe o farfurie întinsă, se presară peste fiecare felie de dovlecel foarte puţină sare, apoi se acopera până cănd
sunt prăjiţi toţi dovleceii. În acest timp preparăm sosul de usturoi astfel; Se curăţă 5-6 căţei de usturoi, se
pisează foarte bine apoi frecăm usturoiul cu sare, adaugăm o linguriţă de muştar, si ulei în
picaturi ca la maioneză , frecăm pâna obtinem o maioneza destul de consistentă
încât să nu curgă şi să poată fi întinsă pe dovlecei. După ce am ,,uns” cu
maioneza de usturoi fiecare felie de dovlecel,
rulăm dovleceii apoi se pot
servi imediat sau se lasă să se
răcească. Se decorează şi se servesc cu
felii de roşii.
POFTĂ BUNĂ!
CONOPIDĂ PANE
ŞI PIURE DE CARTOFI
MÂNCARE DE POST
INGREDIENTE
PENTRU
CONOPIDA PANE
1
conopidă nu prea mare
1
vârf de linguriţă de sare,
1
vârf de linguriţă de piper,
1
lingura de mustar,
4
linguri de făină
50
ml ulei
PENTRU
PIURE
6
cartofi nu prea mari,
3
linguri ulei de măsline,
MOD DE PREPARARE
Se
spală conopida,se desface în bucheţele, se fierbe în apa cu sare,când este
fiartă se scurge foarte bine de apă . este bines a fierbem conopida cu 1-2 ore
înainte .Când ne apucăm de preparat conopida pane punem la fiert în apa cu
sare cartofii pentru piure ,ca să fie
gata fierţi pe când este prajită
conopida.
Amestecăm
făina cu sarea, piperul şi muştarul, apoi
adăugăm apa pănă obţimem o compoziţie omogenă de consistenţa celei pentru clătite .
Dăm
fiecare bucheţel de conopidă prin făină şi apoi prin compoziţia preparată şi o
punem la prăjit in ulei încins. Se rumeneşte pe ambele părţi şi apoi se
scoatedin tigaie şi se aşează pe un şerveţel pentru a se scurge de ulei.se acoperă
pentru a se menţine caldă până pregătim piureul,
Scurgem
apa de pe cartofi îi pisăm foarte bine
adăugăm uleiul de măsline amestecăm
până se încorporează uleiul si piureul
este gata pentru a fi servit alături de conopida pane.
POFTĂ BUNĂ!
CIUPERCI UMPLUTE
CU
BRÂNZĂ DE BURDUF
INGREDIENTE
8
ciuperci,
150gr
brânză de burduf
½
ardei gras roşu ,
½
ardei gras verde ,
1lingură
de ulei,
2-3
fire frunze de patrunjel
MOD
DE PREPARARE
Se spală ciupercile,li se scot codiţele
iar în locul codiţelor se introduce branză de burduf apoi, ciupercile se aşează în DRY COOKER DELIMANO,
în spaţiile dintre cuiperci se aşează ardeii graşi pe care in prealabil i-am spalat şi i-am
tăiat felii pe lungimea ardeiului de aprox. 1 cm lăţime apoi, i-am uns cu ulei
, aşezăm şi ardeii in tigaie , punem capacul pe tigaie şi o aşez ăm pe foc
potrivit aprox 15-20 minute .După ce stingem focul lăsăm tigaia acoperită 2 minute
.Se pot servi ca si gustare cu sau fară garnitură.
POFTĂ BUNĂ!
CARTOFI CU CIUPERCI ŞI ARDEI ÎN DELIMANO DRY COOKER
( mâncare de post )
INGREDIENTE
6 cartofi,
10 ciuperci,
½ ardei gras,
1 linguriţă de sare,
½ linguriţă de piper,
2-3 frunze de pătrunjel verde,
2-3 linguri de ulei
MOD DE PREPARARE
MOD DE PREPARARE
Cartofii curăţaţi se taie pe lungine in două şi apoi în 3 felii fiecare jumătate .
Ciupercile spălate bine se taie în două şi apoi în 3 felii fiecare jumătate.
Se aşează in vasul DELIMANO DRY COOKER, prima dată cartofii feliaţi, apoi se condimentează cu sare şi piper, se adaugă 1 lingură de ulei în picături peste cartofi apoi, se aşează ciupercile, se presară şi peste ciuperci sare şi piper, apoi se adaugă ardeiul tăiat felii subţiri de cca.5 mm, se mai adaugă în picături 1 lingură de ulei.Se pune capacul şi se aşează vasul pe foc potrivit cca.20minute şi 5 minute la foc mic, după ce am stins focul se mai lasă vasul acoperit 1-2 minte.
Pătrunjelul se taie mărunt şi se presară peste cartofii cu ciuperci după ce am ridicat capacul vasului.
Se servesc calzi .
POFTĂ BUNĂ!
POFTĂ BUNĂ!
CARTOFI
UMPLUŢI CU CÂRNAT
(în DRY COOKER DELIMANO)
INGREDIENTE
6 cartofi nu prea mari
2
fire de carnat
3
linguri ulei
3
linguri smantana
50
grame branza telemea sau cascaval
MOD
DE PREPARARE
Se curăţă cartofii ,se spală apoi ,se scobesc
în interior de la un capăt la altul pe lungimea cartofului,
După
ce
s-au scobit se ung cu ulei pe dinafară
şi în scobitură, apoi se introduce o bucată de cârnat de lungimea
cartofului, se aseaza in tigaia
DRY COOKER DELIMANO,mai picurăm 1 lingură de ulei in tigaie, se aşează
apoi
capacul şi se pune pe foc potrivit aprox. 15-20 de minute după ce
stingem focul îi mai lasăm acoperiţi 2 minute apoi se scot, se aşează
pe farfurie, se rade
peste ei branză sau cascaval apoi, se pune cate o linguriţă de
smântână peste fiecare cartof, (se decorează )şi sunt
gata pentru a fi serviţi !
POFTĂ
BUNĂ!
RULADĂ DIN CARNE DE PORC
INGREDIENTE
500 gr carne de porc
6-8 buc ciuperci
1 cartof fiert
2 ouă,
½ morcov rădăcină,
½ patrunjel rădăcină,
½ ardei verde,
½ ardei roşu,
100gr branză telemea,
100gr sunculiţă afumată
1 fir de ceapă verde(sau ½ ceapă)
1 lingură de muştar
2-3 fire de frunze de pătrunjel verde,
2-3 fire de mărar verde
MOD DE PREPARARE
Spălăm cartoful şi îl punem la fiert în apă, întreg în coajă .
Carnea de porc se taie astfel încât să
rezulte un dreptunghi, care sa se poata rula,dacă nu este destul de mare se por
alatura 2 bucăţi. Batem carnea cu ciocanul de sniţele, să nu se distrugă
textura cărni, se asează o folie de plastic peste carne şi apoi se bate.
Morcovul şi pătrunjelul se curăţă ,se spală si apoi se dă pe răzătoare, ardeii se
spală, apoi se taie făşii pe lungime. Ciupercile se spala si se taie felii,la
fel si ceapa apoi le punem intr-un vas
cu 2 linguri de ulei ,le înăbuşim ca să se înmoaie. Din cele două oua se face o omletă.
Carnea se întinde pe o folie de aluminiu unsă cu margarină apoi începem aşezarea compozitiei. Se condimentează cu sare ş i piper carne ,se întinde muştarul peste carne, apoi legumelor înnăbuşite, condimentele, apoi radem cartoful fiert şi curăţat,apoi peste cartof radem bânza, peste brânză, se adauga omleta. Apoi pătrunjelul şi mărarul tocate mărunt.
Carnea se întinde pe o folie de aluminiu unsă cu margarină apoi începem aşezarea compozitiei. Se condimentează cu sare ş i piper carne ,se întinde muştarul peste carne, apoi legumelor înnăbuşite, condimentele, apoi radem cartoful fiert şi curăţat,apoi peste cartof radem bânza, peste brânză, se adauga omleta. Apoi pătrunjelul şi mărarul tocate mărunt.
Se ruleaza folosindu-ne şi de folia de
aluminiu.
Se asează într-o tavă în care se adaugă puţină apă, când scadeapa se mai poate adăuga. In functie de cuptor se lasă aprox. o oră. Se deschide folia de aluminiu si se mai lasă 15-20 min să capete culoare.,să se rumenească. După ce s-a rumenit se scoate de la cuptor ,când s-a răcit puţin se taie în felii şi se serveşte cu garnitură de cartofi sau pilaf, însotite de salată.
Se asează într-o tavă în care se adaugă puţină apă, când scadeapa se mai poate adăuga. In functie de cuptor se lasă aprox. o oră. Se deschide folia de aluminiu si se mai lasă 15-20 min să capete culoare.,să se rumenească. După ce s-a rumenit se scoate de la cuptor ,când s-a răcit puţin se taie în felii şi se serveşte cu garnitură de cartofi sau pilaf, însotite de salată.
POFTĂ BUNĂ!
PULPĂ DE PORC CU CARTOFI ÎN (DRY COOKER)
INGREDIENTE
4-5 cartofi,
400gr pulpă de porc.
2-3 linguri de ulei de măsline,
1 lingură de sare
1/2 linguriţă de piper
1/2 linguriţă de cimbru uscat +alte mirodenii după preferinţe
2-3 fire frunze de pătrunjel verde
MOD DE PREPARARE
Carnea spălată se taie in felii de 1cm grosime ,şi se aşeaza intr-un castron cu baiţ făcut din: 200 ml apă în care s-a adăugat sarea piperul şi cimbrul .Se lasă în baiţ cam 30 de minute ,Se curăţă cartofii şi se spală apoi se taie in felii de 1,5 cm .După ce scoatem carnea de la baiţ,o aşezăm in vasul dry cooker ceramic,in partea dinspre mijlocul vasului ,cartofii îi aşezăm înspre exteriotul vasului ,îi stropim cu ulei de măsline ,punem capacul şi aşezăm vasul pe foc potrivit ,după 10 minute întoarcem carnea şi cartofii şi ii mai lăsăm aproximativ 5-10 minute la foc mai mic .Dăm vasul de pe foc şi carnea şi cartofii sunt gata pentru a fi serviţi.
POFTĂ BUNĂ!
MÂNCARE DE URZICI CU OUĂ OCHIURI ŞI MUJDEI DE
USTUROI
INGREDIENTE
600
gr.urzici
½ linguriţă
de sare
½ linguriţă
de piper,
5
linguri de ulei
2 linguri de făină
200 ml
iaurt
400 ml lapte
3
linguri de smântână
1
cepă nu prea mare
1
capătână de usturoi
4 ouă
MOD DE PREPARARE
Se
spală urzicile şi se fiaeb în apă cu sare,când sunt fierte se scurg de apă si se
toacă mărumt.Într-o cratiţă se pun 3 linguri de ulei se adaugă ceapa tăiată mărunt ,se aşează pe
foc potrivit şi se lasă până ceapa devine sticloasă apoi se adaugă făina ,se
amestecă bine după aceea se adaugă
laptele amestecat foarte bine cu iaurtul,
amestecăm bine pănă se ingroaşă. Se adaugă spanacul tocat, amestecăm
bine şi lăsăm să dea într-un clocot , adaugăm
sarea şi piperul apoi smântâna , amestecăm bine şi apoi stingem focul ,
Separat
intr-o tigaie punem 2 linguri de ulei îl
lăsăm să se incingă şi apoi spargem ouale şi facem ochiuri de ou,când sunt bine
făcute ouale stingem focul. Punem spanacul pe farfurie şi adăugăm ochiurile, apoi mujdeiul de usturoi
pe care l-am pregătit între timp, astfel: curăţăm usturoiul. îl pisăm
,adugam1/2 linguriţă de sare frecăm
usturoiul cu sarea apoi cu 2 linguri de ulei puse treptat cănd am obţinut o pastă cremoasă,adaugăm 5 linguri de apă şi punem
peste urzici şi ochiurile de ou, astfel urzicile sunt gata pentru a fi servite
.Se servesc calde .
POFTĂ BUNĂ !
MÂNCARE DE
MAZĂRE
CU CIUPERCI
(mâncare de post)
INGREDIENTE
10 ciuperci
500
gr mazăre verde
1 ceapă,
4 linguri ulei,
2
linguri făină,
2 linguri pastă de tomate sau 150 ml
bulion.
½ linguriţă
de piper,
1 linguriţă de sare,
250
ml apă
4-5 fire
frunze de pătrunjel
MOD DE PREPARARE
Se
spală ciupercile şi se taie un două, apoi in felii mai mici
Uleiul se pune la încins şi se adaugă ceapa curăţată
si tăiată mărunt,se lasă până devine
sticloasă apoi adăugăm ciupercile şi sarea se lasa sa se inmoaie ciupercile
apoi se adaugă mazărea şi apa, se
amestecă bine şi se lasă să fiarbă cca.15-20 minute apoi, se amestecă făina cu
pasta de tomate şi puţină apă şi se toarnă peste ciuperci şi mazăre, se adaugă
piperul, se amestecă până dă în clocot, se mai lasă 1-2 minute pe foc ,apoi se
ia de pe foc şi se adaugă frunzele de pătrunjel
tocate mărunt . Se serveşte caldă.
POFTĂ BUNĂ!
PASTE
SPAGETTI CU CIUPERCI ÎN SOS
INGREDIENTE
250 gr. spaghetti
10-15 ciupercuţe
2 cepe
1 morcov
1 pătrunjel rădăcină
1/2 ardei gras
1 linguriţă de sare
1/2 linguriţă de piper
70 ml
ulei
100 ml bulion
200
ml apă
MOD DE PREPARARE
Pastele (Spaghetti ) se fierb în apă cu sare
conform indicaţiilor de pe ambalaj.
Ciupercile se spală, se taie în 2 si apoi in bucăţi
de aprox.3 mm lăţime, ceapa curăţată se taie solzişori, morcovul şi
pătrunjelul se curăţă şi se dau pe
răzătoare, ardeiul se taie fâşii sau cubuleţe. Se pune uleiul într-o cratiţă se adaugă ceapa şi
se lasă până se înmoaie apoi, se adaugă ciupercile, morcovul, pătrunjelul, ardeiul
şi sarea se acoperă cu un capac până se
înmoaie ciupercile apoi se toarnă peste
ele 200 ml de apă, lăsăm să fiarbă aprox. 15 minute apoi se adaugă bulionul şi
piperul, se mai lasă pe foc mic 5-10 minute apoi se adaugă frunzelede
patrunjel tăiate mărunt şi se opreşte
focul, ciupercile cu sos sunt gata. Peste
pastele scurse de apă se aşează ciupercile în sos şi se servesc
calde.
POFTĂ
BUNĂ !
SPAGHETTI
CU BACON ŞI CASCAVAL
INGREDIENTE
250
gr spaghetii
200
gr bacon
200
gr salam
200
gr caşcaval
3 l
de apă
1linguriţă
de sare
MOD DE PREPARARE
Pastele spaghetii se fierb în apă cu sare,
conform instrucţiunilo producătorului.
În
acest timp taiem baconul in fâşii de 5-7mm, la fel procedăm şi cu salamul iar
caşcavalul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mari.
Pastele după ce sunt fierte le
clătim cu apă rece şi le scurgem de apă.
Într-un
vas punem la prajit baconul şi după aprox.1 minut punem şi salamul ,le amestecăm bine ăi le lăsăm pe foc 3-4 minute, apoi adăugăm
pastele, le amestecăm bine cu salamul şi baconul apoi stingem focul şi adăugăm caşcavalul, după aceea se
servesc calde.
POFTĂ BUNĂ !
PIZZA CU
SALAM CIUPERCI ŞI ARDEI
INGREDIENTE
200 gr salam
200
gr. şunculiţă
1 fir
dr carmat oltenesc
10
ciuperci
½
ardei gras verde
½
ardei grac roşu
1 roşie
nu prea mare
100
ml bulion făcut în casă ( mai gros)
100
ml ulei de măsline
200 gr cascaval
½
linguriţă de piper ,
½
linguriţă oregano
10 măsline negre
COCA
400
gr făină
20gr
drojdie
1 linguriţă de sare
150 ml apă călduţă
3
linguri ulei de măsline
MOD DE PREPARARE
COCA
Se face un aluat nu prea tare din:
făină+sarea+drojdia dizolvată în puţină apă călduţa, se frământă cu restul de apă
călduţă, se mai adauga 3 linguri de ulei de măsline, se frământă bine apoi, se
lasă 10-15 minute la dospit
Cât
timp dospeşte aluatul, pregătim celelalte ingrediente :
Feliem
salamul , cârnaţulul, şunculiţa, ciupercile
ardeii şi măslinele. apoi aşezăm aluatul în tava unsă cu ulei de
măsline, întindem bine aluatul până acoperă fundul tăvii şi puţin din mărgini.
Ungem apoi, aluatul cu smântână,sau cu
ulei amestecat cu bullion, aşezăm peste
aluatul uns feliile de salam, apoi şunculiţa şi apoi
cârnatul, peste ele aşezăm ciupercile, presărăm
puţin oregano ,sare şi piper, aşezăm feliile de ardei intercalate şi
apoi măslinele,radem cascavalul peste toată suprafaţa tăvii cu pizza apoi
turmăn cu lingura bulionul cât mai
uniform peste toată suprafaţa compoziţiei din tavă, punem tava în cuptorul
încins şi o lăsăm aprox. 20-25 minute (până când aluatul are o culoare aurie),
După ce se scoate de la cuptor se acoperă cu un şervet ,
se lasă acoperită 3-4 minute după care se porţionează. Se serveşte caldă.
POFTĂ BUNĂ!
PIZZA CA LA MAMA ACASĂ
INGREDIENTE
400
gr. făina de grâu,
20
gr drojdie ,
100
ml apă călduţă,
½
linguriţă de sare,
200
gr salam uscat,
2
fire cârnaţ oltenesc,
200
gr şuncă sau pastramă,
8-10
ciupercuţe,
2
linguri pastă de tomate,
4
linguri smântână,
15-20
măsline negre fără sâmburi,
4-5
linguri de porumb fiert ,
200
gr caşcaval,
1
linguriţă oregano,
2
ouă,
100
ml ulei de măsline,
MOD DE PREPARARE
Se face un aluat nu prea tare, din: făină+sarea
dizolvată in puţină apă călduţa, se frământă cu restul de apă călduţă în care
am înmuiat drojdia, se mai adauga 3 linguri de ulei de măsline,se frământă bine
.apoi se lasă 10-15 minute la dospit
Cât timp dospeşte aluatul, pregătim
celelalte ingredient :
-feliem
salamul ,cârnaţulul ,şunculiţa,ciupercile şi măslinele.apoi aşezăm aluatul in
tava unsă cu ulei de măsline,întindem bine aluatul până acopera fundul tăvii şi
puţin din marginile tăvii,
Ungem apoi ,aluatul cu smântână apoi
,ungem cu pastă de tomate amestecată cu ulei de măsline,aşezăm peste aluatul
uns feliile de salam ,apoi şunculiţa şi
apoi cârnatul,peste ele aşezăm ciupercile ,presăram puţin oregano,aşezăm măslinele şi porumbul,spargem
ouăle ,le batem bine şi le amestecăm cu 2 linguri de smântână , le turnăm cu
lingura peste toată suprafaţa compoziţiei din tavă,punem tava in cuptorul
încins şi o lăsăm cam 10 minute ,apoi scoatem tava din cuptor şi radem peste
pizza caşcavalul uniform pe toată suprafaţa
tăvii ,o punem din nou la cuptor şi o lăsăm până se coace (până când aluatul
are o culoare aurie),
După ce se
scoate de la cuptor se acoperă cu un şervet ,se lasă acoperită 5 minute după care se
porţionează . Se serveşte caldă.
POFTĂ BUNĂ !
PLĂCINTĂ
ÎNVÂRTITĂ, CU VARZĂ DULCE
(MÂNCARE
DE POST)
INGREDIENTE
500
gr. făină
20 gr. drojdie
2 linguriţe
de sare
½ lingurită de piper,
1 legătură mică de mărar,
3 linguri ulei de măsline,
300 ml apă călduţă,
250 ml ulei,
MOD DE PREPARARE
Varza
se taie fideluţe şi se căleşte înnăbuşit în 150 ml ulei, se adaugă 1½ linguriţă
de sare, iar când este aproape călită se adaugă piperul , amestecă bine şi se
opreşte focul ,apoi se adaugă 2-3 fire de mărar verde tocat mărunt. În timp ce
se căleşte varza, frământăm coca pentru plăcintă.
COCA
Se amestecă făina cu ½ linguriţă de sare, drojdia se dizolvă
in 200 ml apă călduţă şi se amestecă cu faină, se framântă bine. Dacă este
nevoie mai adăugăm restul de apă călduţă iar spre sfarşitul procesului de
frământare,adăugăm şi uleiul de măsline.Lăsăm
coca să dospească cca,15-20minute timp
în care se răceşte şi varza călită.
Coca dospită o întindem pe o planşetă
intr-o foaie foarte subtire ,apoi ungem foaia cu ulei, si punem peste ea varya
călităîn strat uniform pe toată suprafaţa foii.Rulam din margine spre interior
foaia de placintă până la mijlocul acesteia, apoi procedăm la fel şi din partea
opusă, dacă tava este suficient de mare aşezăm plăcinta în tava unsă foarte
bine cu ulei, dacă nu incape o indoin în două, deasupra o ungem bine cu ulei, apoi
o introducem în cuptorul încins cca 15 de minute la foc iute apoi alte 10-15
minute la foc mai mic.
După
ce s-a copt, o scoatem de la cuptor, o dăm cu apă pe deasupra şi o acoperim cu
un şervet. Lăsăm tava acoperită 10- 15 minute după care o porţionăm şi se poate
servi atît calduţă cât şi rece.
POFTĂ BUNĂ !
SALATĂ
CU PIEPT DE PUI
INGREDIENTE
1
piept de pui
2
morcovi
1
radăcină de pătrunjel (mare),
1
păstârnac mare
1
felie de ţelină
2
cartofi
2-3
ouă
2
buc. de castraveţi muraţi
1linguriţă
de sare
1
varf de linguriţă de piper
1linguriţă
de muştar
200ml
ulei
MOD
DE PREPARARE
Se
curăţă zarzavatul şi se pune la fiert împreună cu pieptul de pui, cartofii se spală
şi se fierb întregi împreună cu 2
ouă.După ce toate sunt fierte se curăţă cartofii şi ouăle dar inainte scoatem
galbenuşul din ouăle fierte apoi, tocam mărunt toat ce am fiert + castraveţii
muraţi, le punem într-un bol şi le amestecăm toate, adăugăm sarea şi piperul. Din galbenuşurile
pisate mărunt+1 vârf de linguriţă de sare +1linguriţă de muştar +uleiul turnat
in picături, facem maioneza.Când maioneza este gata, amestecăm 3 linguri de
maioneză cu ingredientele tocate , asezăm salata pe un platou, îmbrăcăm cu maioneză şi apoi
ornăm salata .Se serveşte rece.
POFTA
BUNA!
INGREDIENTE
1buc.conopidă
mai mică
1,1/2linguriţă
de sare
1
varf de linguriţă de piper
2
ouă,
1linguriţă
de muştar
200ml
ulei
3-4
căţei de usturoi
MOD DE PREPARARE
Se spală conopida, se desface în bucheţele,
apoi se pune la fiert în apă cu sare,î n timp cât fierbe conopida
facem maioneza astfel: Separăm gălbenuşurile de albuş, le punem intr-un bol, adaugăm un vârf de
linguriţă de sare si muştarul, amestecăm bine, adaugam uleiul în picături să nu se taie maioneza, pâna când maioneza
este destul de tare. Usturoiul îl curăţim
şi il pisăm foarte bine, il frecăm cu putină sare . După ce s- a fiert
conopida , se scrge foarte bine de apă, se pisează foarte bine ,se lasă să se răcească şi apoi se amestecă
cu maioneza si usturouil şi piperul.
Se
serveşte rece.
POFTĂ BUNĂ!
SALATA DE VINETE CU MAIONEZA
INGREDIENTE
3 vinete,
200 ml ulei,
1/2 lingurita de sare,
1 lingurita mustar
2 galbenusuri de ou
1 ceapa
CONOPIDA LA CUPTOR
INGREDIENTE
Conopida
6 oua,
200g orez,
200g pesmet
500g smantana
100g unt
1lingurita piper
2lingurite sare
SALATĂ DE CARTOFI
(mâncare de post)
INGREDIENTE
5-6 cartofi
potrivit de mari
1 ceapă
albă,
1 ceapă roşie,
1 linguriţă de sare,
½ linguriţă
de piper,
1 lingură
de muştar
5 linguri
ulei de măsline
15-20
măsline.
Mod de preparare
Cartofii spălaţi bine se fierb , se curătă
de coajă cât sunt încă calzi apoi se taie rondele.
Ceapa
se curaţă şi se taie solzişori.
Se
amesteca apoi toate ingredientele şi se
poate servi imediat.
POFTA
BUNA !
SALATĂ DE PRIMĂVARĂ
INGREDIENTE
2-3
fire de ceapă verde ,
1
fir de usturoi verde ,
2-3
ridichi proaspete ,
1
bucată salată verde nu prea mare ,
1
legatură mică de pătrunjel,
1
lagatura mică de mărar,
1lingură
de oţet balsamic ,
1lingură
ulei de măsline ,
Sare
după gust
MOD DE PREPARARE.
Se spală bine legumele, se curăţă şi
apoi se taie mărunt. Salata se rupe în
bucăţi cât mai mici, apoi se pune sarea, oţetul şi uleiul .
Se poate servi ca salată pt felul
doi sau ca şi gustare .
DESERTURI DULCI
TORT DE MERE
6-8 mere
12-15
miezi de nucă
6-8
linguri de gem sau dulceaţă
16 linguri de zahăr,
6
ouă
6
linguri de faină
250gr
margarină
500
ml friscă
MOD
DE PREPARARE
Se
curăţă merele ,se scobesc în interior să se scoată semintele ,apoi în scobitura
formată introducem miez de nucă (nemacinat) sic ate o lingutita de gem sau
dulceata dupa care asezam merele intr-o formă pentru tort sau într-o cratiţă în
care am amestecat în prealabil 10
linguri de zahăr cu margarina in locurile dintre mere punem restul miezului de nucă şi apoi introducem în cuptorul încins, le lăsăm la cuptor 15 minute
timp în care facem compoziţia pentru blat astfel :
Spargem ouăle, separăm gălbenuşurile de albuş iar albuşul îl
batem spumă, cănd este spuma tare adaugăm
treptat zaharul ( 6 linguri )+ zahărul vanilinat, batem în continuare spuma
până se dizolvă tot zahărul apoi amestecăm uşor cu galbenuşurile şi adaăugăm
făina.
După ce merele s-au înmulat, turnăm compoziţia de
blat peste ele şi le introducem din nou la cuptor aprox.25-30 de minute.Când blatul este destul
de copt scoatem din cuptor şi răsturnăm tortul cu blatul în jos pe un platou pentru tort în
aşa fel încât ,,sucul “ rămas să se
absoarbă în blat. Lăsăm să se răcească apoi dacă dorim il acoperim cu frişcă şi
îl ornăm după preferinţe Când este gata
ornat se poate servi rece ,
POFTĂ
BUNĂ!
RULADĂ
CU CREMĂ DE CIOCOLATĂ
INGREDIENTE
BLAT
4
oua,
4
linguri de zahar,
4
linguri de faina,
1lingurita
zahar vanilinat,
½
lingurita praf de copt,
1
lingura zeama de lamiae
CREMA
200gr margarina.
150
gr nuca prajita si apoi macinata
150
gr zahar pudra
2
linguri de cacao
1
cubulet de ciocolata menaj
GLAZURA
1
cubulet ciocolata menaj
2
linguri de apa
MOD
DE PREPARARE
BLAT
Ouăle se sparg şi se separă galbenusul de
albuş,
Albuşul se bate spumă tare ,se adaugă cele 4
linguri de zahăr în ploaie, se bat în continuare penă se topeşte tot zaharul,
gălbenuăurile se freacă cu f putină sare
şi apoi cu praful de copt şi 1 lingură de zeamă de lămîie, se amestecă cu
albuşurile battue spumă apoi se adaugă
în ploaie cele 4 linguri de faină se amesteca usor de jos in sus cand
compoziţia este omogenă se toarnă îin tava în care am pus hârtie pentru
copt unsă cu margarină şi tapetată cu
faină. Se introduce tava în cuptorul încins
unde se lasă 15-20minute .
După ce o scoatem blatul din cuptor îl rulăm în
foaie pentru coptapoi,o scotem din tavă
şi se lasă rulată să se răcească timp în
care preparăm crema astfel:
CREMA
Frecăm
margarina cu zahărul, cănd devine
spumoasă se adaugă cubul de ciocolată pe care l-am ras pe razatoarea cu
orificii mari, se amestecă bine apoi, se
adaugă nuca şi 2 linguri de zeamă de lămîie.
După
ce crema este gata o întindem pe blat
într-o margine punem banana tăiată in două pe lungimea bananei apoi, rulăm
blatul şii deasupra îi punem glazura făcută astfel:
GLAZURA
1
cubuleţ de ciocolată menaj tăiată mărunt+ 2 linguri de apă se pun într-un ibric
pe foc mic ca să se topească ciocolata ,amestecam continuu, când ciocolata este
topită si s-a amestecat cu apa devenind fluidă şi omogenă se toarnă cu lingura peste ruladă, se pune la
frigider, dup ace s-a intărit crema se
poate servi.
POFTĂ
BUNĂ!
PRAJITURA CU
FRUCTE DE SEZON (PRUNE)
INGREDIENTE
1 kg fructe de sezon (prune sau caise,
sau visine, sau capsuni)
6
oua,
3
linguri ulei,
3
linguri mari cu smantana,
50-100
g stafide,
2+2
cuburi ciocolata menaj,
1
praf de copt,
1
zahar vanilinat,
9
linguri de zahar,
1
varf de lingurita de sare,
12-13
linguri(cu varf)de faina.
Frisca
Mod de preparare
Se spala fructele, se scurg de apa, se
scot samburii daca este cazul iar daca fructele sunt prea mari se rup in doua
bucati egale)
In alt
bol, se mixeaza zaharul cu ouale si sarea, se adauga uleiul apoi
smantana, stafidele si 2(din cele 4)
cuburi de ciocolata taiata cubulete sau data pe razatoarea cu orificii
mari, se amesteca pana se omogenizeaza apoi, se pune praful de copt, zaharul
vanilinat si faina (cate o lingura) avand grija sa nu se formeze cocolosi,
compozitia obtinuta trebuie sa aiva consistenta unei smantani groase pentru a
putea fi turnata in tava. Se toarna coca in tava pregatita in prealabil (cu
hartie pentru copt) intindem cu lingura coca pe toata suprafata taviiapoi,
asezam fructele, in asa fel incat, cand
se va taia prajitura fructul sa fie in mijlocul feliei pentru a putea pune frisca peste fructe. Se
introduce tava la cuptorul incins, dupa
15 minute se micsoreaza temperatura. Se lasa in cuptor pana cand prajitura este
coapta. Dupa ce am scos tava din cuptor
se rade peste prajitura fierbinte ciocolata ramasa.(2 cuburi). După ce s-a
racit prajitura se feliaza apoi punem
frisca peste fiecare felie.
POFTA BUNA!
NEGRESA DE POST CU DULCEATA DE GUTUI
Ingrediente
2 ½(si jumatate )cani de faina
1 cana zahar
1 cana de nuca (1/2cana, nuca macinata + 1/2 cana, nuca taiata)
3 linguri cacao
1lingurita praf copt
1 cana apa
1/2 cana ulei
1 cana gem sau dulceata de gutui
1 praf de sare
1 cana zahar
1 cana de nuca (1/2cana, nuca macinata + 1/2 cana, nuca taiata)
3 linguri cacao
1lingurita praf copt
1 cana apa
1/2 cana ulei
1 cana gem sau dulceata de gutui
1 praf de sare
Mod de preparare
Punem intr-un vas ingredientele uscate (faina, cacao, nuca, sarea si praful de copt), le amestecam bine,pana la omogenizare.
In alt vas amestecam zaharul cu apa ca sa se dizolve zaharul, turnam
apoi peste faina si adaugam uleiul . Mixam compozitia, adaugam dulceata, amestecam bine sa
obtinem o compozitie omogena apoi o
turnam in tava tapetata cu hartie de copt. Introducem tava la cuptorul
incalzit, o lasam in cuptor pana se desprinde de mariginile tavii. Lasam sa se
raceasca apoi taiem in romburi sau cubulete.
Daca doriti puteti face o glazura de cacao pentru a o turna peste prajitura, dupa ce se intareste glazura taiem prajitura cum ne place.
Daca doriti puteti face o glazura de cacao pentru a o turna peste prajitura, dupa ce se intareste glazura taiem prajitura cum ne place.
Pofta buna!
SALAM DE BISCUITI
INGREDIENTE
-1000 gr biscuiti populari
-250 gr zahar
-3 linguri cacao
-200 gr rahat
-250 gr zahar
-3 linguri cacao
-200 gr rahat
-200gr nuca
-100g stafide
- 1 l apa
-2 esente de rom
MOD DE PREPARARE
- 1 l apa
-2 esente de rom
MOD DE PREPARARE
500g biscuiti se rup in bucati mici,500 g se dau prin masina de
tocat carne
100 g nuca se taie,100g o macinam
Se taie rahatul cubulete, se amesteca cu biscuitii si cu nuca
Zaharu se caramelizeaza apoi se toarna apa, lasam sa se dizolve zaharul, adaugam margarina, dupa ce s-a topit margarina adaugam cacao si esenta de rom, luam vasul de pe foc si turnam ,,siropul” peste biscuiti , rahat ,nuca si stafide, se amesteca bine pana ce tot siropul este absorbit de biscuiti
Cand s-a amestecat se pune si se ruleaza pe o folie de plastic.
Se da la rece pana se intareste.
Zaharu se caramelizeaza apoi se toarna apa, lasam sa se dizolve zaharul, adaugam margarina, dupa ce s-a topit margarina adaugam cacao si esenta de rom, luam vasul de pe foc si turnam ,,siropul” peste biscuiti , rahat ,nuca si stafide, se amesteca bine pana ce tot siropul este absorbit de biscuiti
Cand s-a amestecat se pune si se ruleaza pe o folie de plastic.
Se da la rece pana se intareste.
CREMĂ DE ZAHĂR ARS
CU CIOCOLATĂ
INGREDIENTE
10 linguri de
zahăr
6 ouă,
1 pliculeţ de
zahăr vanilinat
600 ml lapte
1 cub de
ciocolată menaj
MOD DE PREPARARE
Într-un
vas se caramelizează 8 linguri de zahăr
pănă devine fluid şi are culoare arămie
apoi se ia vasul de pe foc şi se întoarce
în aşa fel încât zahărul topit să de intindă pe pereţii vasului, se puneapoi
vasul la rece ca să se întărească zahărul.
Ouăle se sparg, se bat cu restul de zahăr +zahărul
vanilinat apoi se toarnă în vasul cu
zahărul caramel, se mai adaugă jumătate
din ciocolată tăiat cubuleţe de aprox.1 cm/1cm,( restul de ciocolată se
va rade deasupra cremei după ce se scoate de la cuptor)Duă ce am adăugat
cubuleţele de ciocolata introducem vasul în cuptorul preîncălzit pentru aprox
35-40minute,După ce scoatem crema de la cuptor
o lăsăm să se răceasca 20 de minute şi apoi radem peste ea restul de
ciocolată. Se serveşte rece.
POFTĂ BUNĂ !
CLĂTITE CU CREMĂ DE CIOCOLATĂ
INGREDIENTE
8
linguri cu vârf de făină,
1
vârf de linguriţă de sare,
2
ouă,
200
ml lapte,
300 ml apă minerală,
4 linguri de ulei,
Coaja
de la o jumătate de lămâie.
MOD DE PREPARARE
Într-un castron se sparg ouăle, se adaugă sarea, se bat puţin cu
telul, apoi se adaugă laptele, apoi făina şi coaja de lămâie rasă, se amestecă
bine toate ingredientele apoi se adaugă uleiul şi apa mineral, amestecăm bine
cu telul compoziţia până obţinem o cocă (fără cocoloşi )de densitatea unei
smântâni mai subţiri,
Încingem tigaia tefal, apoi punem cu polonicul o cantitate suficientă
pentru a acoperi fundul tigăii.Când
clatita este destul de rumenă pe o parte o întoarcem şi pe cealaltă parte să se
rumenească la fel. Când este destul de rumenă pe ambele părţi o scoatem din tigaie şi o aşezăm pe o
farfurie apoi o acoperim cu un capac.
Procedăm la fel până terminăm toată compoziţia de clătite. Le
lăsăm acoperite aprox. 5 minute apoi le
umplem cu Nutella, astfel: -Întindem Nutella pe jumătate din clatită, îndoim partea neunsă peste cea
unsă apoi întindem iar Nutella pe un
sfert de clătită şi îndoim partea neunsă peste cea unsă dar ridicăm un colţ
pentru un aspect plăcut. Le aşezăm pe farfurie şi sunt gata pentru a fi servite
.
POFTĂ BUNĂ!
POFTĂ BUNĂ!
CORNULEŢE ZI ŞI NOAPTE
INGREDIENTE
- 2 lingura cacao pudră
- 2 buc. ouă
- 500 ml lapte
- 200 ml ulei
- 2 lingură zahăr
- 500 gr faină albă
- 15 gr. drojdie
- 1vârf linguriţă de sare
- 1 vârf de linguriţă de bicarbonat
- 1 lingura zahăr vanilat
MOD DE PREPARARE
Se amestecă laptele cu 2 linguri de făină,drojdia
şi bicarbonatul,apoi se lasă să ,,dospească " aprox.15-20 de minute după
aceea,se adaugă uleiul ,ouăle,2 linguri de zahăr şi făină cât
cuprinde(apox.500gr.)se mai adaugă sarea, apoi se frământă până obţinem o coca
omaogenă care se împarte în 2 părţi egale, o parte se amestecă cu 2 linguri de
cacao şi apoi se intind ambele parţi de cocă separate aprox. de mărimea unei tăvi, se suprapun cele două
foi şi se intind în continuare până ajung la 2-3 mm grosime, apoi se taie în
pătrăţele de 4/4 cm, se pune în fiecare pătrăţele câte o fâşie de rahat, se
rulează cornuleţele, se lasă să dospească în tavă aporx.10 minute, se dau apoi
cu apă cu zahar şi se introduc la cuptorul preincălzit, se lasă la cuptor
aprox.25-30 minute . După ce s-au copt se ,,tăvălesc" prin zahăr pudră şi
zahăr vanilat.
POFTA BUNA!
PASCĂ CU BRÂNZĂ
INGREDIENTE
200
ml lapte
5
linguri de ulei
1vârf
lingură de sare
5
lingură zahăr
1000
gr faină albă
25
gr drojdie
200
ml iaurt
1
linguriţă coajă de lămâie
1
linguriţă zahăr vanilat
2
lingură smântână
2
linguri stafide
300
gr branză dulce
MOD DE PREPARARE
Se face o coca din faină+drojdia înmuiată
în lapte calduţ în care s-au dizolvat 4 linguri de zahăr,se adaugă iaurtul şi
smântâna apoi 2 ouă şi un vârf de lingură de sare, 2 linguri de stafide
înmuiate în prealabil în lapte sau apă calduţă +1linguriţă de coaja rasă de
lămâie +5 linguri de ulei.
Coca
obtinută se frământă bine, apoi se lasă la dospit aprox.35-40 minute. Coca dospită
se întinde într-o cratiţă sau o formă cu diametrul de aprox.20-25 cm, 2/3 din
cocă se intinde uniform în fundul cratiţei şi pe margini aprox. 4 cm înălţime, se
lasa sa crească în formă, aprox 20-30 de minute, din restul
de cocă facem baghete lungi care le folosim pentru a orna pasca, În timp ce dospeste coca in formă pregatim brânza.
Branza+5 linguri de zahăr+1linguriţă zahar vanilat+1linguriţă coajă rasă de lămâie+2linguri de stafide, se amestecaă şi se toarnă în formă peste coca de pască,deasupra punem împletitura făcută din restul de cocă ,aşezăm impletitura deasupra , o ungem cu gălbenuş de ou şi o introducem în cuptorul încins, lăsăm la foc mare aprox 5-10 minute apoi reducem la la foc moderat si o mai lasam la cupror aprox.30-35 minute. După ce scoatem pasca din cuptor o dăm cu apă în care am dizolvat 1 linguriţă de zahar. Sau cu miere o lăsăm aprox.5-10 minute, o scoatem din tavă (forma) ,si o lasăm să se racească, nu se taie caldă!
Branza+5 linguri de zahăr+1linguriţă zahar vanilat+1linguriţă coajă rasă de lămâie+2linguri de stafide, se amestecaă şi se toarnă în formă peste coca de pască,deasupra punem împletitura făcută din restul de cocă ,aşezăm impletitura deasupra , o ungem cu gălbenuş de ou şi o introducem în cuptorul încins, lăsăm la foc mare aprox 5-10 minute apoi reducem la la foc moderat si o mai lasam la cupror aprox.30-35 minute. După ce scoatem pasca din cuptor o dăm cu apă în care am dizolvat 1 linguriţă de zahar. Sau cu miere o lăsăm aprox.5-10 minute, o scoatem din tavă (forma) ,si o lasăm să se racească, nu se taie caldă!
INGREDIENTE pentru coca de mucenici
700g faina,
100g zahar,
2 linguri miere de albine,
50g margarina,
4 linguri ulei,
25 g drojdie (1 pachetel mic ),
300ml apa,
coaja rasa de lamaie si portocala,
1 lingurita de sare
1 plic de zahar vanilat,
INGREDIENTE pentru uns mucenicii
1 lingura de zahar,
4 linguri de apa, amestecate pana se
topeste zaharul,
-miere de albine,
-nuca prajita si macinata,
-1 plic de zahar vanilat.
MOD DE PREPARARE
Amestecam apa cu zaharul, sarea, coaja de lamaie, si o punem sa se
incalzeasca putin, adaugam margarina si
uleiul amestecam ca sa se dizolve zaharul si sa se topeasca margarina.
Drojdia o dizolvam in apa
calduta, adaugam si o lingurita de zahar, lasam sa dospeasca 10-15min.
Faina cernuta o punem intr-un
vas destul de mare in care sa sa poata creste(dospi), facem o adancitura in
mijloc, punem drojdia si incepem sa framantam, adaugand siropul cu ingrediente,
siropul trebuie sa fie abia caldut. Framantam aluatul pana nu se mai lipeste
de maini. Acoperim apoi vasul cu aluat si
lasam la crescut, intr-un loc ferit de curenti.
Dupa ce a crescut, scoatem
aluatul pe masa unsa,framantam putin pana scoatem aerul din aluat, apoi il
impartim in 14 bucati .
Luam fiecare bucatica si o facem
un rulou lung de aprox 30- 35 cm, unim cele doua capete formand un cerc pe care
il rasucim in forma cifrei 8.
Tapetam o tava cu hartie de copt
, asezam mucenici, si ii mai lasam sa creasca inca 20min. Ungem fiecare ,,mucenic” cu siropul de zahar apoi
introducem tava la cuptor 30min, la foc potrivit (180 de grade).
Dupa ce s-au rumenit ii scoatem
din cuptor, dupa ce s-au racorit putin, ii ungem cu miere de albine, apoi ii trecem
prin nuca amestecata cu zahar vanilat.
POFTA BUNA!
SUPE ŞI CIORBE
SUPĂ PE CARENE DE PASĂRE CU TĂIŢEI
DE CASĂ
INGREDIENTE
2
morcovi
1buc
radacina de patrunjel
1bucata
radacina de pastarnac
1
buc ardei
1
gulie mica
1
ceapa
1
felie de telina
1lingura
de sare
10-15
boabe de piper
4
buc carne de pasare
MOD DE PREPARARE
Se
spală carnea se introduce în oala cu apă apoi, se adaugă zarzavatul curăţat şi
spălat,ceapa de la care s-a îndepărtat
prima foaie şi rădăcina ,ardeiul se pune
intreg . Se adaugă piperul boabe şi sarea.Se fierbe pe foc mic până ce sunt fierte toate ingredientele.Se
strecoară supa de pe zarzavaturi şi carne. Vasul cu supa strecurată se aşează din nou pe foc şi se introduc în ea tăiţeii. Se lasă să fiarbă aprox.5-10
minute la foc mic.după ce am stins focul adaugăm frunze de pătrunjel tocate mărunt.
POFTĂ
BUNĂ!
CIORBĂ DE SALALTĂ
CA LA MAMA
INGREDIENTE
1 bucată salată verde
200gr.
Bacon sau Keizer
200gr
smântână,
400
gr iaurt,
400
ml lapte
400
ml apă
2 linguri făină
MOD DE PREPARARE
Salata se spală, se rupe în bucăţi, baconul
se taie cubuleţe şi se pune la prajit în
vasul în care vom gati salata, când baconul
este rumenit se pune făina, se amestecă bine apoi, se adaugă laptele ,apa şi iaurtul amestecate bine,
lăsăm să dea în clocot mestecând mereu
ca să nu se facă cocoloşi, să nu se prindă de fundul vasului, adaugăm apoi
salata, când salata începe să se înmoaie adăugăm smântâna, lăsăm să fiarbă aproximativ 5 minute amestecând mereu. Când salata se lasă spre fundul
vasului, este fiartă. Se dă jos de pe foc şi se serveşte caldă.
gospodina mamei gospodina,arata excelent toate
RăspundețiȘtergere